Pige med gave og nissehuse juleaften

Hjælp dit barn med at håndtere juleaften

Hjælp dit barn med at håndtere juleaften

Juleaften kan være en stor mundfuld for børn

For mange børn kan juleaften være en stor mundfuld. For børn med specielle behov, en endnu større mundfuld. Uforudsigeligheden i hvad der skal ske, hvilke gaver de får og så videre, kan være svært at håndtere.

Alle familier og børn er forskellige og hvad I gør hjemme hos jer, skal fungere godt både for børn og voksne. Vi har derfor samlet en række tips nedenfor som du kan lade dig inspirere af og overveje, hvad der kunne fungere hos jer.

Konkrete tips til at hjælpe dit barn gennem juleaften

Gaver:

 • Juleaften får barnet kun gaver af dem som er til stede, resten kan gemmes til når I er sammen med dem der giver gaver, eller til dagene efter. På den måde undgår I at det bliver for uoverskueligt for barnet. Snak med dit barn om, hvem der giver gaver juleaften, så det er forberedt.
 • Hvis der stadigvæk er mange gaver, kunne barnet få nogle af gaverne i løbet af den 24. december, så har barnet tid til at pakke ud og kigge og eventuelt lege med tingene i ro og mag, hvilket måske også gør ventetiden mere overskuelig.
 • Hvis dit barn ikke kan lide uforudsigeligheden i hvad der bliver pakket op, kan du vise dit barn hvad det får, før du pakker gaven ind. Det kan også være at dit barn har det bedre med at pakken er pakket ind i celofan. 

Aftenens forløb:

 • Kunne man bytte rundt på rækkefølgen som tingene bliver gjort i juleaften? Kunne man for eksempel danse om juletræet og pakke gaver ud før I spiser eller før desserten? Så er spændingen med julegaverne udløst og børnene har noget at lege med. Det giver måske også mere ro til de voksne, til at sidde og slappe af og nyde maden.

Julemand:

  •  Har I en julemand der kommer med gaver? Så forbered barnet på hvornår han kommer, hvad han siger osv. Julemanden kan være en temmelig skræmmende oplevelse for børn. Du kan jo overveje om det er bedre for dit barn, at vide hvem julemanden rent faktisk er, men at barnet skal bevare magien over for andre børn som ikke har behov for at vide sandheden.

Forberedelse: 

 • I de fleste mere eller mindre ukendte situationer for børn, kan det hjælpe at forberede barnet på hvad der skal ske. Forudsigeligheden hjælper børn til bedre at kunne håndtere situationer. Snak derfor med dit barn om hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge.
 • Få talt med dem I skal holde jul med før juleaften og få aftalt hvad der skal ske juleaften. Det er ikke alle voksne, som er okay med at der pludselig skal ændres i traditioner midt i julemaden. Få snakket med dem om det er børnenes eller de voksnes jul eller måske begge dele? Kan I finde kompromisser som er rimelige for alle?
 • Som forældre kan det også være en god ide at forberede sig på hvordan man håndterer pressede situationer juleaften. Hvad gør jeg hvis barnet ikke gider at have en gave og stikker i et hyl fordi det var ikke det barnet ville have. Barnet gør jo ikke disse ting fordi det er uopdragent, barnet er bare presset i situationen og kan blive endnu mere presset hvis man som forældre også bliver presset.

Hos Lejetøjsklubben ønsker vi jer alle en rigtig glædelig jul🎄❤️

 

Barn der vinker til julemanden

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen
   Beregn fragt
   Få rabat
   Unavailable Coupons
   velkommen Get 29,00 kr. off gratis første måned i forældrefællesskabet

    Let forståelig hjælp - helt gratis

    Har du et barn med særlige behov? Vil du gerne inspireres til hvordan du bedst støtter dit barn? Vi søger for at gode råd, letforståelig viden og brugbart inspiration lander direkte i din indbakke. Du behøver ikke at have Dankortet op ad lommen - det er gratis for dig at være med.

    Billede af Line Sahl, Freddy Sahl og Lizzi Sahl der sidder og snakker