Barn der skriver navnet Alma spejlvendt

Hvornår skal mit barn kunne tale rent?

Hvornår skal mit barn kunne tale rent?

Ordforrådet er i starten vigtigere end udtalen. Det vil sige, hvis dit barn kender mange ord og kan nuancere sit sprog, så er det langt vigtigere end at kunne tale rent. Når dit barn når barnehavealderen tester mange institutioner om dit barn har styr på begreber og ord – ikke udtale.

Selvom dit barn ikke taler rent omkring 3-4 årsalderen, skal du ikke være bekymret. Mange børn har i lang tid, også efter 4 årsalderen, svært ved ord som starter med følgende bogstaver:

 • K som erstattes med D eller T – “Købe” bliver til “Tøbe”
 • G som erstattes med D – “Gøre” bliver til “Døre” ”Gider” bliver til ”Dider”
 • S – som ofte udelades – “Skole” bliver til “Dole” eller ”Gole” eller “Skab” bliver til “Gab”

De bogstavskombinationer som skifter mellem konsonanter i formunden og bagmunden kan volde problemer længe, for eksempel sk-lyd, gr-lyd eller tr-lyd.

Hvis dit barn har problemer med udtalen, så gentag bare ordet, således at dit barn hører den rette udtale igen og igen. Du skal prøve at gøre det uden at få barnet til at gentage. Det skal ikke få barnet til at føle sig forkert og få en fornemmelse af, at det bliver hørt i lektien.

Udtalen skal helst være helt på plads inden skolealderen, hvor læseindlæringen starter.

Børn med specielle behov har ofte forsinket sprogudvikling. Hvis dit barns sprog er helt uforståeligt, skal en talepædagog vurdere barnets manglende sprogudvikling.

Nedenfor ser du David, han er 2 år og snakker ikke rent men kender en masse ord – som håndsprit (man er vel corona-barn) 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen
   Beregn fragt
   Få rabat
   Unavailable Coupons
   velkommen Get 29,00 kr. off gratis første måned i forældrefællesskabet

    Let forståelig hjælp - helt gratis

    Har du et barn med særlige behov? Vil du gerne inspireres til hvordan du bedst støtter dit barn? Vi søger for at gode råd, letforståelig viden og brugbart inspiration lander direkte i din indbakke. Du behøver ikke at have Dankortet op ad lommen - det er gratis for dig at være med.

    Billede af Line Sahl, Freddy Sahl og Lizzi Sahl der sidder og snakker