Børn der dyrker yoga

Fordybelse og koncentration kan tillæres

Alle børn har brug for, fra tid til anden at have ro omkring sig.

I en hektisk hverdag er det langt de færreste som har tid til at finde ind til roen og fordybelsen, når det skal knibes ind mellem børnehave/skole, fritidsaktiviteter osv. Det er dog vigtigt for dit barn at lære at fordybe sig. Alle børn har brug for at sidde i ro og fred og fordybe sig i aktiviteter, så nervesystemet får fred og sanseindtrykkene minimeres.

Hvorfor er det vigtigt for dit barn at kunne fordybe sig?

 • Skaber ro i hjernen og nervesystemet
 • Hjernen er aller skarpest når den får ro i fordybelsen
 • Skolemiljøer fordrer at børn kan sidde stille og koncentrere sig

For at opnå de rigtige betingelser for dit barn, gælder det om at fjerne al uroen omkring barnet. Hvis dit barn har motorisk uro, og derfor har svært ved at finde ind i roen og fordybelsen så brug tyngdeprodukter såsom vægtbamser, tyngdevest, eller lignende. Det kan også være at dit barn har brug for at sidde med en fodgynge, prøv jer frem og se hvad der virker for dit barn. Først der, har I de bedste betingelser for at dit barn kan fordybe sig.

Helt generaliserende kan man sige at der er stor forskel på hvor længe piger og drenge kan sidde stille og koncentrere sig. Piger har, som du nok har gættet, lettere ved at sidde stille i længere tid. Det er vigtigt at prøve at træne fordybelsen og koncentrationen uden at få dit barn til at føle sig forkert, når det ikke kan mere. Her er du også selv et forbillede. For børn gør ikke som vi siger, men som vi gør. Løber du rundt omkring barnet og tjekker SMS’er og rydder op, smitter det af på dit barn.

Børn der skriver i en bog og koncentrerer sig

Grunde til at dit barn har svært ved at fordybe sig

 • Genetik – herunder diagnoser
 • Har aldrig lært det – har aldrig fået vist vejen
 • Der er uro omkring barnet
 • Motorisk udfordrede børn

Undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed har vist, at hvert 3. barn der når skolealderen, er motorisk ubrugte børn, det vil sige at de ikke har haft mulighed for motorisk at bruge og afprøve sin krop. Det betyder, at de kan have svært ved at sidde stille på en stol og have svært ved at koncentrere sig. Det kan derfor være, at du skal sætte ind på flere fronter, hvis du gerne vil lære dit barn at fordybe sig.

6 råd til hvordan du kan hjælpe dit barn til fordybelse og koncentration:

 1. Skab ro omkring barnet – sluk for fjernsyn, iPads etc.
 2. Eliminer motorisk uro – brug evt. hjælpemidler
 3. Lyt til dit barns interesser – tilbyd det som interesserer
 4. Hjælp dit barn på vej ind i koncentrationen – vis vejen
 5. Lad dit barn stoppe når det ikke længere kan sidde stille
 6. Gentag – koncentration og fordybelse kan tillæres

Hos Lejetøjsklubben har vi masser af legetøj som kan hjælpe dit barn ind i fordybelsen og koncentration på. Det kan med stor fordel kombineres med nogle af produkterne under uro/find ro, hvis dit barn har motorisk uro.

Rigtig god fornøjelse!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen
   Beregn fragt
   Få rabat
   Unavailable Coupons
   velkommen Get 29,00 kr. off gratis første måned i forældrefællesskabet

    Let forståelig hjælp - helt gratis

    Har du et barn med særlige behov? Vil du gerne inspireres til hvordan du bedst støtter dit barn? Vi søger for at gode råd, letforståelig viden og brugbart inspiration lander direkte i din indbakke. Du behøver ikke at have Dankortet op ad lommen - det er gratis for dig at være med.

    Billede af Line Sahl, Freddy Sahl og Lizzi Sahl der sidder og snakker